Tratamentul escarelor

•Escarele de gradul 1: Sunt leziuni superficiale apărute doar la nivelul pielii. Pielea nu este lezată, însă are o roșeață specifică, poate prezenta senzația de amorțeală sau o durere ușoară. Dimensiunile pot fi diverse în funcție de localizare și poate fi prezentă mâncărimea. Uneori, escarele de gradul I sunt confundate cu niște vânătăi. Dacă sunt identificate în timp util, stoparea evoluției lor se poate obține prin simpla scădere a presiunii asupra zonelor predispuse.


•Escarele de gradul 2: Denumite si „flictene”, escarele de gradul II sunt caracterizate de discontinuitate la nivelul tegumentelor. Sunt afectate epidermul și dermul, iar rana arată ca o zgârietură sau ca o bășică. Una dintre principalele caracteristici ale escarelor de gradul II este durerea, care este intensă și acompaniată uneori de usturime. Tratamentul în această etapă se poate rezuma la bandajare și supraveghere. Trebuie acordată atenție sporită datorită riscului de infecție.


•Escarele de gradul 3: La acest nivel, escarele se transformă în ulcerații profunde. Tegumentul poate chiar să acopere o parte din rană, care în interior este mult mai mare, asemănătoare unui crater. Plaga prezintă eliminări seroase, iar dacă este infectată, eliminările sunt purulente și cu miros fetid. Sistemul imunitar poate fi pus in pericol de o astfel de escară, iar tratamentul de elecție, în acest caz, este cel chirurgical.


•Escarele de gradul 4: Reprezintă forma cea mai evoluată a unei escare, întrucât ajung la mușchi și la os. Toate țesuturile moi sunt distruse, iar pacientul riscă foarte multe complicații. Plaga prezintă eliminări seroase, sang-violente sau purulente, iar culoarea ei devine întunecată. Riscul de septicemie și infecții la nivel osos este considerabil ridicat în aceste circumstanțe, iar ca tratament, intervenția chirurgicală devine o necesitate.